PelayarBahtera. Powered by Blogger.
Share

Setelah sekian lama diri menyepi mencari kekuatan hati, dirasakan jari- jemari yang naif menulis ini seakan-akan ingin menari untuk memberi. Pelayaran ini dimulai...

Diari: Aku Diherdik Oleh Seorang DR

Monday, 26 November 2012

Maaf kerana terlalu panjang, dah cuba utk ringkaskan, tapi xdapat, nanti klau ringkas ad plak yg tersalah faham. Dulu hanya dengar orang duk komen negetive psal ni, tp kli ni dah rasa sendiri.

Demam mula terasa pada Maghrib hari rabu.
Usahkan berjalan, nak bangun pn xlarat, makan minum dan panadol semua roomate dan jiran sebelah bilik yang tolong belikan(terima kasih atas kebaikan hati kalian, na...
nti duit tu saya bayar balik).

Hari kedua, seluruh anggota badan terasa sakit, jalan terhuyung-hayang rasa nak rebah, nak makan pn terasa pedih di tengkuk, makanan yang dibeli dibiarkan basi di atas meja. 3 klass ditinggalkan utk hari tersebut.

Masuk hari ketiga demam, pagi itu sebelum solat jumaat, baru rasa ada kekuatan untuk ke klinik, itupun teman sebilik yang tolong hantarkan. Sebelum ke klinik tu, ad hantar msj kat classmate..

"nnti ko pesan kat mdm, ak xleh dtang tasmi' ptang ni, ak demam, dah 3hari dah.. nanti ckap kat mdm, klau bleh wat hari rabu tengah hari sbb isnin n selasa klass dh penuh time tengahari"

Sampai di klinik, setelah hampir setengah jam menunggu..

Waiting number 220, dipanggil ke Consultation Room B.

Terus masuk kebilik tersebut.

Dr perempuan yang bertugas. Tanpa tanya nama sy, Dr terus tanya..

"Awak sakit ap?"

"Demam, pening, sakit tekak dan sakit badan, rasa lenguh"

"dah berapa hari?"

"Dah masuk hari ketiga dr.."

Dr buat sedikit catatan di atas buku laporan kesihatan "aku".

Sedang Dr membuat pemeriksaan kesihatan, seorang jururawat masuk kebilik bersama seorang sister. Jururawat tersebut terus check nama dihadapan buku laporan tersebut.

Dan tahulah sy ketika itu, bahawa no yang dipanggil 220 Room B, tapi no giliran sy 420 Room C.

Allah!!

Dr trkejut lalu bersuara..

Adik, kenapa masuk bilik ni, no adik kan 420 Room C, ni Room B dik, dik p tunggu kat luar.."

"Maafkan sy Dr, saya btul2 xperasan.."

"Sy ni pn satu, main check je pesakit, xtanya nama dulu.." Dr mengeluh akan silapnya.

"Sekali lagi, maafkan sy Dr.." Terus sy keluar dengan perasaan yang bercampur baur, malu dan sesal. Kat luar, sy tunggu no sebenar saya dipanggil.
Hampir 20minit menunggu, no sy pn dipanggil.

Setelah dirawat oleh seorang Dr lelaki, sy bertanya.

"Dr bleh x saya nak mc utk klass2 yang saya xpergi sblum ni."

Kurang jelas dengan apa yang Dr cakap, tapi apa yang difahami, xboleh dptkan mc.

"Hmm, xpelah.. sy pn diam jelah."

Setelah selesai, terus keluar ambil ubat, dan tunggu roomate jemput.

Dr bgi UBAT PANADOL, PAIN KILLER, n UBAT MUNTAH. Itu ap yg sy dgr dri nurse yg bgi sy ubat..
...................................................................

Sampai je bilik, makan 4 biji ubat yang dibekalkan oleh Dr dan terus tidur.
Sedar2 je dah pkul 5 ptang, dan ad satu msj dri kawan td..

"Syahrul, ak dah ckap kat mdm, tp mdm nak mc absent dulu bru bleh wat replacement tasmi'.."

"Allah, gane ni.. ? Xkan lah nk pi klinik semata2 nk dapatkn mc.."

Lpas solat asar, sy gagahkan diri jgk utk ke klinik lgi..

Sampai trus jumpa nurse yang bertugas..

"Kak, cner nak dapatkan mc, td sy dah dtang wat rawatan p dr xbagi mc.. sy ad tasmi' test ptang ni, mdm ckp nak mc baru bleh wat replacement test ."

Dr yg rawat sy pgi tdi dah blik, tp nurse tu bagi no giliran utk jmpa dr sorang lgi.
Nurse tu ckp..

"sy xjamin awak akan dpt mc dri dr tu, p awak jumpa dia dulu, awak ckp ap yg brlaku.."

sy pn tunggu no giliran tu dipanggil.,
Xlama lepas tu no giliran sy dipanggil dan xthu kenapa, sy terdetik utk on kan sound recorder di handphone..

Ternyata, perbualan sy dgn dr trsebut selama tujuh minit, amat mengecawakan, dr tu ckp dia xbleh bagi MC tu, sebabnya Dr yg sy jumpa pgi tdi xbagi. Sy sruh dr check balik kesihatan sy tp ia still xbagi mc tu.

So sy keluar dri blik tu dengan prasaan kecewa, dlm prjalanan pulang sy terlupa nk tengok nama dr td.. Jd sy patah balik ke klinik dan ambil gambar nama dan waktu Dr td bertugas di pintu bilik..

Sy perasan ad nurse yg p bagithu Dr prbuatan sy, so Dr td yg ad kat dlm blik tu keluar, dan dihadapan nurse2, pesakit2 yang sdang mnunggu giliran mereka.. Dr tu menengking kearah sy..

"WEH, KAU BUAT APA TU, RAKAM2, TANGKAP GAMBAR NAK WAT AP? KAU INGAT MADAM KAU PERCAYA KE SEMUA NI, BALIK CHECK OTAK KAU TU, AD MENTAL PROBLEM KAU NI, DAH ORG XBAGI MC TU DAHLAH, BALIK!!!

..........................................................

Sy rakam suara n ambil nama Dr ni just nk bgithu mdm

"Mdm, sy dh cuba utk dptkan mc dri dr, dua kali sy p klinik utk ambil mc tp dr xbagi.."

Ini kali prtama sy mnta mc dri Dr seumur hidup sy. Mmang mcm ni ke cra utk dptkn mc. Sy xprnah salah gunakan mc, klaupn sy xdpt mc utk 3 klass yg sy skip, xpe.. sy just nk mc utk tasmi' test ptang tu je.. utk sya ckp kat mdm..

Maaf mdm, sy xdpt hdir tasmi' test ptang jmaat, keadaan kesihatan sy xmengizinkn buat masa skrang, n ini mc dri Dr. Tu je Dr.

Tapi knpa smpai sy diherdik ad mslh mental oleh seorang Dr, knpa dri seorang Dr di institusi UNIVERSITY ISLAM ANTARABANGSA tmpat sy blajar, knpa Dr xcuba utk memahami keadaan sy skrang.

Trmksh sbb brikan sy pengalaman pahit ini, sy xrsa sy bleh lupakan peristiwa ni dlm hdup sy, ia akan kekal diingatan sy smpai sy smpai bila2.. apapun sy mhon maaf andai Dr rasakan sy kurang ajar dgn dr, seumur hidup sy, sy xprnah biadap dgn org yg lebih tua dri sy, sy xdiajar utk kurang ajar, sy tahu utk hormat org lebih tua, sy sdar siapa sy n siapa dr.

Wlpn mgkin tasmi' tu hnya 10 markah je utk final exam sy, tp ia amat brnilai buat sy seorang pelajar.

Yang bertangung jawab atas post ini.
Syahrul Azlan
 

5 comments:

Musafir Jalanan 30 November 2012 at 14:27  

aku rasa ko patut postkan link entry ni kat profile Facebook doktor tu, . . . . . supaya doktor tu tahu perkara sebenar, . . . . :)

Syahrulツ 30 November 2012 at 17:29  

@Musafir Jalanan Aku xthu la ap FB doc tu..cari dh p xjumpa,huhu

Pencari Ketengan,  5 December 2012 at 07:56  

Xthu knp rsa sdih sgt baca crita ni..T_T, xptut ar dr tu lyn awk gitu.. btw, moga awk tbah n cpat sembuh..:)

Anonymous,  5 December 2012 at 07:59  

Bengong punya dr, xreport ko yo? rport lalu, xleh lok tuh..naik atah pallo dr tu pahni..

malaiqa qaseh 11 November 2013 at 23:07  

Kesiannyer..adik report jer kt pngarah

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Rancang perjalanan hidupmu sebaik mungkin tanpa melupakan bahawa Dia juga punyai perancangan tersendiri buat hidupmu. Usah terlalu berharap pada yang Dimiliki, panjatkan segala kebergantunganmu hanya pada yang Memiliki" -DaMai-