PelayarBahtera. Powered by Blogger.
Share

Setelah sekian lama diri menyepi mencari kekuatan hati, dirasakan jari- jemari yang naif menulis ini seakan-akan ingin menari untuk memberi. Pelayaran ini dimulai...

Diari: Manfaatkan Sebaiknya Nikmat Itu.

Thursday, 8 March 2012

Dalam tidak sedar, kini umurku mencecah 21 tahun. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah kerana masih  memberi kesempatan untuk kurasai nikmat kehidupan sebagai seorang hamba di tahun ke 21. Umur yang dikurniakan adalah satu nikmat, terkadang kita lupa untuk mensyukuri nikmat yang satu ini. Ku sujud mensyukuri nikmatnya setelah bangkit dari lena pada pagi 6 march 2012.

Genaplah kini 21 tahun lamanya sejak detik kelahiran seorang putra pada tanggal 6 March 1991.  Yang lahirnya ia suatu ketika dahulu telah memberikan kebahagian kepada sebuah keluarga. Moga keberadaanku disini masih memberi kebahagian buat mereka, kebahagiaan bukan kedukaan. Tidak  sekadar kebahagiaan disini, tapi kebahagiaan juga di sana. Insya’allah.

Harus difahami, dikala Dia masih mengurniakan nikmat umur buatmu, bukan sekadar hiduplah kamu di muka bumi ini, tapi manfaatkanlah hidupmu yang masih berbaki. Tika Dia mengurniakan nikmat umur itu, bererti Dia masih memberi peluang untuk hambanya memohon keampunan atas segala kesilapan, ruang untuk memperbaiki dan menambah bekal-bekal akhirat yang akan dibawa bersama nanti.

Tapi kita terkadang lupa, mungkin terlalu menikmati sehinggakan  kita lalai untuk kembali bersyukur akan kurniaNYA, sedangkan kita tahu tidak mustahil sekiranya ia berkehendak mengambil kembali nikmat ini.  Dan sekiranya hal sedemikian berlaku, alangkah malangnya jika saat dan ketika itu kita lalai dari mengingati, mensyukuri akan nikmat-nikmatnya.

Nanti, akan tibanya saat tika semua umat manusia dari segenap pelusuk dunia dibangkitkan semula atas kehendaNYA, tidak terkecuali walaupun seorang. Semuanya akan menuju ke padang Masyar dan di sana nanti akan ditanya perihal beberapa perkara antaranya KEMANA HARTAMU KAMU BELANJAKAN? KEMANA ILMUMU KAMU GUNAKAN? KEMANA UMURMU KAMU HABISKAN? Bersediakah kita dengan jawapan-jawapanya.

Tepuk dada tanya iman masing-masing. Ask your self, am I ready for all this kind of things, or at least am i prepare something for it? Yes or No, you have your own answer. Dan harus diingat akan suatu perkara, nanti bukan mulut yang akan berbicara memberikan jawapan, tapi amalmu, ya amalmu disini yang akan mempengaruhi nasibmu di sana nanti. Muhasabah buat teman dan diri.

Pesan hukama “Beramallah ketika berada di tempat yang tidak ada ganjaran tetapi peluang beramal (yakni dunia) sebelum kita berpindah ke tempat yang hanya ada ganjara tetapi sudah tidak ada peluang beramal (yakni akhirat)."

Sebagai akhirnya, ucapan ribuan terima kasih buat teman-teman yang sudi mendoakan segala macam kebaikan buat diri sempena sambutan kelahiran yang ke 21 ini. Doa yang sama dipanjatkan buat kalian. Moga doa-doa tersebut mendapat perkenanNYA, mudah-mudahan, Amin.

"Hidup Sekali, Manfaat Selamanya"

Sauh Dilabuhkan,
Wassalam.
PelayarBahtera…
05:51 a.m Teratak Damai
08 March 2012 / 15 Rabiul Akhir 1433 

1 comments:

Anonymous,  9 March 2012 at 15:55  

Selamat hari lahir ustaz,
moga panjang umur, murah rezeki, thabat dalam perjuangan dan cepat kawin:)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Rancang perjalanan hidupmu sebaik mungkin tanpa melupakan bahawa Dia juga punyai perancangan tersendiri buat hidupmu. Usah terlalu berharap pada yang Dimiliki, panjatkan segala kebergantunganmu hanya pada yang Memiliki" -DaMai-